Nevruz Bayramı ya da kısaca Nevruz (Azerice: Novruz, Farsça: نوروز - Noruz, Kürtçe: Newroz, Özbekçe: Navruz, Türkmence: Nowruz) ,20 Mart 2025 tarihinde Farslar, Kürtler, Zazalar, Azeriler, Anadolu Türkleri, Afganlar, Arnavutlar, Gürcüler, Türkmenler, Tacikler, Özbekler, Kırgızlar, Karakalpaklar, Kazaklar tarafından kutlanan geleneksel yeni yıl ya da doğanın uyanışı ve bahar bayramıdir.
İran ve Bahai takvimlerine göre bu gün yeni yili yani yılın ilk gününü temsil eder.Nevruzun adi ilk kez 2. yüzyılda Pers kaynaklarında geçmistir. Bazı topluluklar bu bayramı 21 Mart'ta kutlarken, diğerleri Kuzey yarım kürede ilkbaharın başlamasını temsilen, 22 veya 23 Mart'ta kutlarlar. Aynı zamanda, Bahailer ve Zerdüştlük için kutsal bir gündür ve tatil olarak kutlanır. Kürt mitolojisinde, Nevruz bayramının Demirci Kawa Efsanesi'ne dayandığına inanılır. Anadolu ve Orta Asya Türk halklarında da Göktürklerin Ergenekon'dan çıkışı anlamıyla ve baharın gelişi olarak kutlanır.
28 Eylül - 2 Ekim 2009 arasında Abu Dhabi'de hükümetler arası toplanan Birleşmiş Milletler Manevi Kültür Mirası Koruma Kurulu, nevruzu Dünya Manevi Kültür Mirası Listesi 'ne dahil etmiştir. 2010'dan başlayarak Birleşmiş Milletler Genel Kurulu 21 Mart'ı "Dünya Nevruz Bayramı" olarak kabul etmektedir.
Yeni Yıl'in ilk ani "Tahvil" hiçbir sabit zamana bağlı degildir, ancak ekinoks aninda kutlanmaktadır. Bu meteorolojik ani evde internet üzerinden belirlemeden önce, Nevruz akşamı parlak kırmızı elbise giymis ve siyaha boyanmış, çoğunlukla yaşlı bir adam bu meterolojik andan kısa bir süre önce dans ederek ve sarki söylerek nevruzun habercisi olurdu. (Vikipediya'dan bilgiler kullanilmistir)